Налаштування
Розмір шрифту:
Інтервал:
Колір
тексту:
фону:
Коментарі

Авторизуйтесь, якщо бажаєте залишити коментар

Авторизація Реєстрація
Крістіна Логоша
Чортівка на виданні

Зміст книги: 31 розділів

Спочатку:
Пролог
739491 дн. тому
Розділ 1
739491 дн. тому
Розділ 1 (2)
739491 дн. тому
Розділ 2
739491 дн. тому
Розділ 2 (2)
739491 дн. тому
Розділ 3
739491 дн. тому
Розділ 3 (2)
739491 дн. тому
Розділ 3 (3)
739491 дн. тому
Розділ 4
739491 дн. тому
Розділ 4 (2)
739491 дн. тому
Розділ 4 (3)
739491 дн. тому
Розділ 5
739491 дн. тому
Розділ 5 (2)
739491 дн. тому
Розділ 5 (3)
739491 дн. тому
Розділ 5 (4)
739491 дн. тому
Розділ 6
739491 дн. тому
Розділ 6 (2)
739491 дн. тому
Розділ 6 (3)
739491 дн. тому
Розділ 7
739491 дн. тому
Розділ 7 (2)
739491 дн. тому
Розділ 8
739491 дн. тому
Розділ 9
739491 дн. тому
Розділ 10
739491 дн. тому
Розділ 11
739491 дн. тому
Розділ 12
739491 дн. тому
Розділ 13
739491 дн. тому
Розділ 14
739491 дн. тому
Розділ 14 (2)
739491 дн. тому
Розділ 15
739491 дн. тому
Розділ 16
739491 дн. тому
Епілог
739491 дн. тому

Розділ 7

Такого чудового настрою в мене давно не було: пташки співали, у водному каналі весело вистрибувала риба, гондольєр віз нас у палац на королівську трапезу з претендентками. Брієра вдалося добре провчити, і навіть витівки Хрещеної Феї мене не торкнулися. Не життя, а казка!

Сардинія сиділа навпроти і терла почервонілий ніс. Дивна хвороба почалася у неї після того, як було оголошено список. Я навіть перевірила, чи не наклали на русалку чаклунство, але нічого не виявила. До того ж, варто нам повернутися додому і розійтися по своїх кімнатах, хворість тут же відступила.

– Я якось дивно почуваюся, – сказала Сардинія, почухавши кінчик носа, і, дзвінко чхнувши, схопилася за борт, щоб не впасти у воду. Ноги відразу перетворилися на риб'ячий хвіст. – Ось дива. Вчора тільки очі сльозилися, а сьогодні це. Чхі!

І хвіст перетворився назад на пару лівих ніг.

– Давай, я буду стежити, щоб ти з човна не випала, –  сказала «Елла» і пересіла на лаву до русалки.

Братець не хотів з нами їхати до палацу, але для зустрічі з ворогом на його території мені потрібні будь-які переваги.

– Ой, відійди, будь ласка, – сказала Сардинія і розчихалася, щоразу змінюючи кінцівки. – Від твоєї присутності в мене ще дужче лоскоче у носі.

І справді, варто було Даніелю відсісти від дівчини, напади стали рідшими.

– Може, це на мене алергія? – пожартував Даніель.

– Навряд чи. Тоді б Сардинія страждала з першого дня вашого знайомства. Найімовірніше, вчора щось змінилося, і це змусило її так гостро реагувати.

– Чаклунство відьмака? – спитала русалка, витираючи сльози.

– Можливо, але точно може відповісти лише він сам. А поки що, Елло, тримайся подалі від Сардинії. Не хочу весь день тягати на собі риб'ячий хвіст.

І більше до палацу ніхто не промовив жодного слова. Я згадувала, хто ж був серед обраних. Через потрясіння вчорашнього вечора забула ім’я моїх суперниці.

У палаці нас провели в обідню залу зі столом у вигляді літери «Т» і скляними дверима у внутрішній сад. Монархів ще не було, а претендентки вже товклися по намазаному мастикою паркету. Деяких я навіть впізнала: Лусінда де Вешт – крилате непорозуміння, у якої мені вдалося забрати клієнта. Знаючи, як складався список, я не здивована побачити її тут. Ще до лав наречених затесалися дві феї, але з ними я раніше не перетиналася. Стукаючи кісточками, по залі нервово походжав жіночий скелет. Сукня вільно висіла на ньому, як на плічках, а на голові красувалася чорна перука з червоною трояндею. Мабуть, її взяли у відбір, щоб догодити гільдії скелетів, адже це вони були ініціаторами відбору, і було б безглуздо на місці Хрещеної Феї не враховувати це. Біля столу з багатоярусними пиріжницями стояла гномка, а троє людей щось жваво обговорювали, обережно поглядаючи на нас.

– Його Величність король Річард і Його Високість наслідний принц Монті зі свитою, – оголосив лакей, відчиняючи двері та пропускаючи королівську родину.

Відьмак і головна фея входили до їхнього числа. Я не стала зупиняти погляд на цій парочці, але навіть відвернувшись, відчувала на собі погляд відьмака.

Король і принц зайняли місця на чолі столу, і піддані заметушились, виставляючи перед ними особливі страви. Учасниці відбору також зайняли місця за довгим столом. Даніель і Сардинія сіли в різних кінцях столу, навпроти мене красувалася пихата Лусінда і скелетина, що розгублено розглядала столові прилади. Слуги поставили перед кожною з нас першу страву, від якої надходив запаморочливий аромат.

– Я чомусь вважала, що у нас десять претенденток, а не одинадцять, – заговорила Хрещена Фея, натякаючи на присутність Елли.

– Це моя кузина, Елла де В'єр. Вона зовсім недавно овдовіла, і я не можу залишити її наодинці. Себастьян Брієр знає її історію, – звернулася я до відьмака, який вдавав, що захоплений обідом. Він подавився і закашлявся, мабуть, згадав, за яких обставин відбулася перша наша зустріч.

– Леді де В'єр переживає втрату, – сказав Себастьян.

– Яка сумна історія, прийміть мої співчуття, – сказав король. – Я сам важко пережив кончину королеви і розумію вас як ніхто інший.

"Елла" манірно дістала з сумочки шовкову хустку і витерла невидимі сльози.

– Дякую, Ваша Величність, ваші слова гріють мені душу.

– Вважаю, що леді де В'єр нікому не завадить своєю присутністю. Ви зі мною згодні, Хрещена Фея? — звернувся він до мухокрилої.

– Цілком, Ваша Величність.

На якийсь момент у кімнаті повисла тиша, яку перебивав тільки ледь чутний стукіт ложок.

– Як відбуваються пошуки вчорашнього жартівника? – спитав король відьмака.

– Шукаємо, Ваша Величність, він від нас не втече.

Монті тупився в тарілку, доки не підійшов офіціант і не поставив нову страву.

– Містер Брієр, – заговорила Лусінда з грайливою усмішкою, – а розкажіть, що вчора сталося з вашим одягом. Не вважайте за нахабство, але цю новину обговорює все королівство.

Себастьян відкинувся на спинку стільця і ​​подивився на мене з хитрою усмішкою. Але я знала, що далі усмішки справа не піде.

– Я був у тронній залі, коли відчув коливання магічної сили. Мій обов'язок перевірити, що стало причиною. Я пішов магічним слідом і побачив, як потворна стара в брудному обдертому балахоні намагається зачарувати парочку діточок, які загрались і відстали від своїх батьків.

– Ви такий хоробрий, – із захопленням сказала гномка і вперше відірвала голову від тарілки.

– …ми зчепилися у чарівному поєдинку, але у злої відьми не було жодного шансу. Вам було не чутно грім і не видно блискавки та вогняні кулі? А на мені обгорів увесь одяг, але головне, що дітей вдалося врятувати. Вмираючій відьмі вдалося зачарувати свій шарф, і він накинувся на мене. Але навіть із зав'язаними очима мені вдалося розібратися з нею.

Міледі із завмиранням серця слухали розповідь відьмака, а потім тишу порушили оплески.

– Ви такий добрий, містере Брієр! І дітей врятували та з відьмою розібралися. Браво! –вигукнула "Елла".

Її тріумф підхопили й інші дівчата, а відьмак немов розтікся від загальної любові і обожнювання.

– Дивні якісь відьми, – сказала, коли всі затихли, – приходять у палац сповнений варти у найлюдніший час, щоб зачарувати дітей аристократів, коли по селах мільярд  безпритульної хлопців та дівчат. Та й зі стрічкою якось дивно.

Я невимушено взяла кришталевий келих і зробила ковток.

– Ви натякаєте, що я брешу? – пролунав крижаний тон, змушуючи оточуючих застигнути в страху.

Але на мене він так не діяв.

– Я лише сказала, що це дуже дивно. У житті багато незвичайного, містере Брієр. Можливо, ваша історія є однією з них.

– Ой, зачекайте, а це не ви та сама де В'єр, у якої роман з містером Брієром? – озвалася руденька чоловічка.

Я зневажливо подивилася на нахабницю, списуючи на те, що до відбору спеціально підбирали дівчат невеликого розуму.

– Це все злі плітки.

– Може, то він з вами був тоді? Адже ви теж чарівниця? – не вгамувалася дівчина.

Я лищи подивилася на неї і, поклавши лікті на стіл, трохи нахилилася вперед.

– Крихіко, я не могла бути з містером Брієром, адже весь вечір провела в компанії принца Монті. І в результаті нашого спілкування він замінив двох претенденток на мене та мою сестру. А вам вдалося хоч словом обмовитися з принцом?

Руда побіліла і похилилася. Я потрапила у яблучко – ніхто з присутніх не спілкувався з принцом. Та це й не дивно, знаючи його особливості.

Залишок обіду пройшов без гострих тем. Король Річард сміявся і кидав до «Елли» важкі погляди, а Даніель захоплено їв, але не звертаючи увагу на його знаки прихильності.

Іноді щось говорила Хрещена Фея, але центром уваги був Себастьян. Негідник зачаровував своєю харизмою наївних дівчат, змушуючи хапати з язика кожне його слово. У мене навіть склалося враження, що це його відбір наречених, а чи не принца. Я з тривогою поглядала на Сардинію. Дівчина поводилася скромно, не виявляла особливих інтересів ні до монархів, ні до Себаст’яна. Її думки були зайняті чимось іншим. Або кимось. Чомусь згадався незнайомий чоловічий голос у її кімнаті.

Слуги знову заметушились і принесли десерт. Ним виявилися сухі тістечка з медовим прошарком. Це не тільки смачний десерт, а й перевірка на міцність: через твердість за етикетом його дозволено брати руками, але воно кришиться, перетворюючи спроби з'їсти його з гідністю в справжнісіньке суспільне фіаско. Ті самі думки читалися на обличчях суперниць.

– Наш кулінар дуже старався, щоб десерт вийшов надзвичайно смачним. Обов'язково почастуйте, – сказала крилата «змія».

Я з тривогою взяла тістечко і акуратно відкусила – мені вдалося не розкришити його. А ось решта дівчат не була такою щасливою: гномка забруднила обличчя крихтами, у двох дівчат тістечко розсипалося в руках.

Сардинія подивилася на мене і так само акуратно впоралася з ласощами. А ось Даніель… Здалося, що у мене на голові від жаху заворушилося волосся. Брат так уперто ігнорував знаки уваги короля Річарда, що боявся відірвати погляд від своєї тарілки. Він взяв десертну ложку і з насилу натиснув на край печива в спробі відламати шматочок. Від незручного руху ложка сковзнула, і тістечко вислизнуло з-під неї, як випущена з арбалета стріла, і влучно потрапило прямо в око королю Річарду. Монарх скрикнув і схопився, зачепив довгим рукавом мантії келих з вином і перекинув на сукню Хрещеної Феї.

– Та що таке! Допоможіть королю! – Вигукнула вона.

– Нічого, це лише тістечко. З ким не буває, – сказав старий, потираючи ліве око.

– Мені так шкода… – Даніель злякався наслідків свого вчинку, винувато дивлячись на монарха.

– Думаю, з трапезою покінчено, – Брієр ляснув у долоні тричі. – Запрошую претенденток прогулятися внутрішнім садом.

І поки панувала метушня навколо короля та зіпсованої сукні феї, я швидко встала з-за столу і, прихопивши своїх компаньйонок, вийшла на терасу. За нами пішли ще вісім дівчат.

– Як можна бути таким незграбним? – вичитувала я «Еллу», коли ми відійшли далеко від сторонніх вух.

– Я ж не спеціально! Просто так вийшло, – відмовлявся брат.

– Чхі! – пролунало за спиною.

Озернувшись, я побачила лежачу на підлозі Сардинію з плавцем, що стирчав з-під сукні. Благо, ми були одні, і ніхто не помітив метаморфозу.

– Як же все не вчасно, – простогнала я, і додала, дивлячись на Даніеля: – не наближайся до неї. — Біс зробила п'ять кроків назад. — Перетворюйся назад! — наказала Сардинії.

Русалка задумалася, а потім вимовила невинним голосом:

– Здається, я забула як чхати.

Своєю люттю я могла зруйнувати міста. Як мені вдається притягувати до себе суцільні неприємності?

– Міледі потрапили до складної ситуації? Я готовий допомогти.

Як на маяк безглуздих ситуація, до нас підійшов Себастьян Брієр.

– Дякую, ми самі розберемося, – тактовно відмовилася.

Але відьмак проігнорував мої слова і з цікавістю розглядав русалку.

– Яке незвичайне чаклунство… Хто зробив із вами таку підлість?

– Мізріель, – простодушно сказала Сардинія. – У мене є подвійний комплект кінцівок за договором.

Відьмак подивився на мене докірливо, і на мить стало соромно за цей договір.

– Чому я не здивований?

– Вона захворіла після вашого вчорашнього чаклунства. До цього з хвостом проблем не було, – виправдовувалась я.

– Моя магія нешкідлива, – сказав відьмак і простяг руку Сардинії. – Дозвольте.

Русалка вклала руку в йому долоню, і Себастьян поцілував її. Навколо хвоста закружляли різнокольорові блискітки, перетворюючи його на дві ноги.

– Ура! – скрикнула бездушна і, задерши сукню, розглядаючи свої гомілки. — Жаль, однаково обидві ліві. А я думала, від вашого чаклунства у мене стануть нормальні ноги.

Округливши очі, відьмак дивився на мене в легкому шоці.

– Ви зробили їй обидві ліві ноги?

– Недоліки професії.

Не бажаючи вислуховувати осуд від сторонньої людини, я підійшла до Сардинії і допомогла підвестися, бажаючи якнайшвидше позбутися суспільства Себастьяна. Але зухвалець не дав мені далекоуйти, схопивши мене за лікоть.

– Не так швидко, міледі де В'єр. У мене до вас є розмова.

– Нам нема про що розмовляти. Ми вчора все обговорили.

– Ось саме про це я й хотів поговорити. А ще про розслідування короля та змію, яка так вчасно з'явилася у тронній залі. Не так багато чарівників було того вечора.

Зло блиснувши очима, я сказала:

– Добре. Міледі, лишіть нас. Я вас трохи пізніше наздожену.

Тривожно поглядаючи на мене і Себастьяна, Даніель та Сардинія залишили нас самих. Тільки зараз відьмак відпустив мою руку.

– Ви мені звинувачуєте? – Пішла в наступ.

– Швидше, пропоную угоду. Ви ж не забули про наш договір, моя кізонька? Ви так і не повернули мені п'ять мільйонів.

– Останній термін ще не настав. Але щоб ви не турбувалися, можу вас запевнити, що поверну все до копійки зі своїх весільних грошей,  промовила з насолодою, спостерігаючи, як він змінюється в обличчі.

– У вас надто великі амбіції, – зло прошепотів Себастьян, – я готовий пробачити третину суми, щоб ти і твої родичі більше не плуталися під ногами.

– Боїшся, що я стану твоєю королевою? Чи переживаєш, що безхребетний принц потрапить під чужий вплив? Не дарма ж ви стільки сил доклали, щоб зробити з нього безвольну маріонетку. Так, я розкусила ваш підступний план.

Себастьян схопив мене за руку і різко смикнув до себе. Наші обличчя опинилися у небезпечній близькості. Відчуття тривоги пробуджувало таємні бажання.

– Ти нариваєшся на великі неприємності, – промовив так тихо і проникливо, що у по тілу побігли мурашки. – Погоджуйся на угоду, і щоб духу твого тут не було.

Я з викликом подивилась у йому в очі.

– На нашому весіллі з принцом ти триматимеш мою вінчальну фату. А наступного дня твого духу не буде не лише у палаці, а й у королівстві.

Висмикнула руку і стрімко пішла наздоганяти своїх компаньйонок, навіть не обернулась на цього зухвальця, поки він не сказав:

– Це було останнє попередження, міледі де В'єр.

– Мені не страшно. Треба боятися вам.